NA
VRH
Da vam omogočimo boljšo izkušnjo uporabljamo piškotke. Z uporabo spletne strani s strinjate s piškotki.
Zapri
SLO | ENG | DE | info@idejum.si | +386 41 717772
Analitik Nepremičnine Arhitektura Zakaj Idejum Naša Zgodba
Pogosta vprašanja


Najbolj pogosta vprašanja, ki so priromala v naš nabiralnik. Če imate kakšno vprašanje tudi vi, in hkrati menite da bi bilo dobro obvestiti druge, nam prosim pišite na info@idejum.com

Zakaj izbrati agencijo pri prodaji nepremičnine in zakaj ravno Idejum nepremičnine?

Nepremičninske agencije v Sloveniji bojda niso najbolj priljubljena točka za prodajalce, saj se le ti ne morajo znebiti občutka, da je agent le postavil njihovo nepremičnino na splet, za to pa je plačan z visoko provizijo.

Naj vas razsvetlimo, da temu ni in ne bi smelo biti tako. Nepremičninska agencija je servis, v katerem dobite mnogo več kot zgolj objavo oglasa. V naši agenciji je praksa, da si vašo nepremičnino ogledamo, samostojno poslikamo ter se pogovorimo o ceni. V primeru starejše gradnje lahko za vas pripravimo tudi vizualizacijo po morebitni obnovi, ter za kupce pripravimo široko paleto možnosti. Ko se prodajalec in kupec dogovorita o ceni je na vrsti priprava pogodbe. Ker se zavedamo, da je pri nepremičnini potrebna visoka mera zaupanja vam v naši proviziji zagotovimo tudi pripravo notarske pogodbe. Za prodajalca je morebiti pomembno tudi to, da mu po želji tudi odnesemo notarski zapis na finančni urad RS, za odmero davka ob prodaji nepremičnine.

V Idejum nepremičninah si želimo, da bi agent bil vaš naslov za zaupanje in varnost pri prodaji.

Kaj moram vedeti oziroma poznati, če želim prodati svojo nepremičnino?

Ko prodajate vašo nepremičnino se je dobro seznaniti s trgom nepremičnin na lokaciji. Pri tem upoštevajte starost vaše nepremičnine, tip soseske, urejenost okolice, pogled/razgled, primerljive prodaje, interier, uporabno površino nepremičnine. Boljše boste poznali trg, lažje boste dobili realno ceno ob prodaji.

Nepremičninska agencija je navadno pravi naslov za dodatna pojasnila. Pri prodaji je zelo zaželeno, da imate urejen vpis v zemljiški knjigi, če živite v stanovanju, da imate hkrati urejeno tudi etažno lastnino. Vsakršna dodatna dokumentacija bo potencialnemu kupcu vzbudila še večjo mero zaupanja.

Razen če ni drugače dogovorjeno je praksa pri prodaji takšna, da prodajalec navadno plača davek na promet nepremičnine v višini 2 odstotkov. To lahko uredi na vseh Finančnih uradih po Sloveniji glede na lego nepremičnine.

Prodajalci nepremičnin pogosto pozabljajo na to, da kupec ne kupuje vaših oblačil ali podobnih rekvizitov. Pred ogledom poskrbite, da bo vaše stanovanje čisto, sveže ter prijetnega vonja. Statistike kažejo, da so urejena stanovanja veliko bolj privlačna za prodajo.

Kupujem nepremičnino, čemu posvetiti največ pozornosti?

Kot kupec se morate naprej poznati. Kaj želite, kje so vaše prioritete in česar absolutno ne želite za nobeno ceno. Nepremičnine najverjetneje ne kupujete za naslednja tri leta, zato je potrebno bivalno enoto videti tudi v prihodnosti. V kolikor načrtujete naraščaj je za to potreben poseben prostor, katerega boste kdaj kasneje lahko tudi kako preoblikovali, restavrirali.

Pri nakupu nepremičnine se dobro posvetujte tudi o kvaliteti gradnje. Pri hišah se vam lahko zgodi, da se v kletnih prostorih nabira vlaga, še huje na stenah v bivalnih prostorih. Preverite tudi, kakšni so morebitni stroški obnove. V kolikor ne veste na koga se obrniti vam Idejum nepremičnine lahko postreže tudi s približno oceno stroškov, ki bi lahko nastali zaradi obnove.

Imam sklenjeno ekskluzivno pogodbo, lahko prodajam tudi sam?

V splošnih pogojih na spletni strani piše:

II. Člen – POGOSTI POJMI

i. Pogodba o ekskluzivnem posredovanju Ko naročitelj sklene z nepremičninsko agencijo pogodbo o ekskluzivnem posredovanju pomeni, da pooblasti le eno pravno obliko za prodajo nepremičnine. Ves posel od začetka do konca je v pristojnosti nepremičninske agencije (do sklenitve pogodbe, predpogodbe ali zamenjave), naročitelj pa je dolžan posredniku plačati provizijo.

Lastnik nepremičnine tako s samostojnim oglaševanjem krši določbe pogodbe in splošnih pogojev. V kolikor bi lahko dokazal, da nepremičninska agencija ni imela vpliva za prodajo, si agencija lahko zadrži do 1 odstotka za pripravo pogodbe ob prodaji nepremičnine.

Kdo plača provizijo?

Zakon o Nepremičninskem Posredovanju določa v 5. člen 2. odstavek:

Plačilo za posredovanje oziroma provizijo lahko nepremičninska družba zaračuna le naročitelju na podlagi pogodbe o posredovanju v prometu z nepremičninami. Če je med pogodbenima strankama prodajne, najemne, zakupne ali druge pogodbe (v nadaljnjem besedilu: pogodba) za določeno nepremičnino dogovorjeno, da plačilo za posredovanje plačata obe stranki, se znesek iz prejšnjega odstavka razdeli. Vir: Uradni list

© 2015 IDEJUM.